Förstudie integration

Emilkraften tog kontakt med Eksjö kommun i slutet av 2018 då vi såg att det fanns ett behov av att se över hur vi jobbar med integrationsfrågorna i den östra kommundelen.

Ca 40 % av eleverna på Furulundskolan är födda utanför Sveriges gränser. 1/3 av de asylsökande i Jönköpings län finns i Mariannelund. I Mariannelund har 24 % av medborgarna annat ursprungsland än Sverige. 200-250 personer är asylsökande som väntar på uppehållstillstånd och finns inte med i kommunens statistik. 

Detta är en utmaning – och möjlighet – för alla som lever, bor och verkar i Mariannelund med omnejd.

Vi har under våren fram till september månad samtalat med över 200 invånare i Bruzaholm, Ingatorp, Hjältevad och Mariannelund. Detta har inneburit att vi har fått in ca 1000 perspektiv.

Hur har processen gått till?

Vardagen kräver idag nya lösningar och arbetssätt än vad vi är vana vid. Inkludering 360 grader är namnet på ett arbete som försöker möta dessa stora utmaningar. Eksjö kommun och Emilkraften vill göra en samlad bild av hur det är att leva och bo i de östra delarna av Eksjö kommun. Förstudien ska utforska hur vi tillsammans kan skapa förutsättningar för att människor ska vilja verka och bo i östra delen av kommunen.

Hur har vi arbetat?

Att arbeta i 360 grader betyder att vi ska lyssna in tankar på vad som är viktigt från alla delar i samhället, även bland de som vanligtvis inte hörs eller deltar. Samtalsledare har lyssna på och intervjuat invånare i de östra delarna av kommunen.

Vad är ett perspektiv?

Synsätt, infallsvinkel är några synonymer för perspektiv.

Det finns många olika sätt att betrakta samhället och situationer på, vilket betyder att det finns mängder av olika perspektiv. Av olika anledningar är en del positiva, en del negativa och en del tveksamma till en specifik sak.

Läs foldern Lyssna på alla röster i pdf-format här

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår