Upptäckartur i Smålands natur

Syftet med projektet har varit att föra ihop boendeanläggningar och stuguthyrare med olika aktörer inom outdooraktiviteter, främst cykling, och att skapa intressanta upplevelser som går att marknadsföra och sälja. Paketen är gränsöverskridande och riktade till olika målgrupper. Projektet ville påvisa att vårt område är en region som har många typer av cykling med oändligt med fina grusvägar att upptäcka. Cykelupplevelserna kan ha en bred variation som består av vackra vyer, bra teknisk standard och proffessionella aktörer.

Vi har haft olika träffar där både cykelklubbar, boendeanläggningar och andra aktörer i de tre kommunerna har deltagit. Det skapar förutsättningar för att de ska utveckla samarbeten i nya nätverk.

Ett nätverk för att främja cyklingens utveckling i projektets upptagningsområde med representanter från de tre kommunerna Eksjö, Hultsfred och Vimmerby har skapats under perioden. Det är ett nätverk som kallas Småland Gravel och drivs av personer som är kopplade till de kommunala främjarna inom besöksnäringen i de ovan nämnda kommunerna. Tanken är att våra cykelaktörer och boendeanläggningar kan använda sig av det produktnamnet om man vill.

Under projektperioden har ett event kring gravelcykling(grusvägsscykling) skapats i området. Det kallas Lönneberga Gravel. Det är ett evenemang där man cyklar mellan 10 och 16 mil genom Eksjö, Hultsfred och Vimmerby kommuner. Det är ingen tävling utan det är flera fikastopp inplanerade i rutten för att få mer tid att uppleva vårt område samt skapa socialt sammanhang mellan deltagarna. Arrangemanget har under de två första åren haft ca 180 deltagare från Kiruna i norr till Skåne i söder samt även ett fåtal utländska cyklister.

Under projekttiden har vi jobbat med att inspirera alla att se cykelturismens möjligheter att hitta nya målgrupper samt hitta nya säsonger. Vi har med en rad olika insatser hjälpt boendeanläggningar att utveckla sitt boendeerbjudande med paketering av cykelupplevelser som är köpbara och som marknadsförs.

Detta bidrar till att vi skapar ytterligare en reseanledning till vår region.

Projektet har haft nätverksträffar med olika aktörer med temat cykling. En föreläsning har handlat om jämställt styrelsearbete. Företagen har erbjudits individuell konsultation i affärsutveckling om hur anläggningen kan bli ännu mer besöksvänlig och kan få tips om vilka produkter som är säljbara. Vi har också visat deltagarna hur man via digitala hjälpmedel kan skapa sina egna cykelturer digitalt som gästerna kan ladda ner till sin mobil eller cykeldator.

Projektet har finansierats med hjälp av Leader Astrid Lindgrens Hembygd


 

 

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår