Projekt

Emilkraften har förverkligat många idéer och drivit projekt som har genererat drygt 25 miljoner kronor i projektstöd genom åren.

Det har kommit bygden till del i form av köpta tjänster, arbetstillfällen, inköp, investeringar mm. Några genomförda projekt är

• Hulthallen, servicehörna med turistinfo och kommuninfo

• Barnkulturfestival

• Skolan ”Vända trenden i Hjältevad”

• Hybridseminarie om företagande och att leva och bo pålandsbygden med hjälp av digitalisering

• Kalas i Upplevelseskogen

• Konstkalaset och ett antal andra utvecklingscheckar från Leader

• Förstudie Barnfilmens hus, Barnfilmbyn iolika etapper projekt som ledde fram tillFilmbyn Småland, en satsning där detinvesterades ca 33 miljoner


Ambassadörskap och ungas perspektiv

Alla är vi med och påverkar vår plats. Platsen kan vara där vi bor,arbetar, besöker eller bara som vårt hjärta klappar lite extra starkt för.

Det vi säger, skriver, visar och uttrycker om vår plats får ringar på vattnet och det gäller både positiva som mindre positiva saker.

Som Mariannelundare, oavsett om du bor eller verkar här, är du en del av platsens utveckling och nu vill vi kroka arm med dig för att få ännu mer positiv utveckling att ske på platsen.

Redan 1998 skapades ett dokument som kallades Mariannlundsviljan, med många kreativa, roliga, spännande och nu också genomförda idéer. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess men viljan att utveckla platsen är vi övertygade om finns kvar.

I november 2022 träffades ca 70 st Mariannelundsbor på en workshop tillsammans med Emilkraften och Placebrander där vi pratade om hur just DU kan vara med och påverka Mariannelunds utveckling framåt -hur du blir en ambassadör för din plats. Vi delgav varandra hur viupplever Mariannelund idag och vad vi vill göra framöver och dessutom fick vi inspiration från andra platser.

Nästa steg blev att Emilkraften i september 2023 bjöd in Furulundsskolans årskurs 8 till workshop för att ta reda på vad de uppleverär bra med Mariannelund och om det finns något som kan förbättras.

Läs mer här...

 

Från Snickerboa till 3D-skrivare

Ett digitalt seminarium genomfördes hösten 2021 där vi tog med oss Emils entreprenörskap in i framtiden. 

Platsen som Emil i Lönneberga spelades in i var i och runt var Mariannelund. Många är de som varit med som statister i filmerna. De flesta i bygden har antingen varit med själva eller känner någon som medverkat. Historierna och stoltheten från filminspelningarna lever fortfarande kvar i folkminnet.

Kopplat till entreprenörskap, klurighet och omtanke kring människor, djur och natur ville vi också bjuda in entreprenörer som berättar om framtidsmöjligheter på landsbygden, miljön och vurmar för besöksnäringen samt en hållbar framtid. Läs mer och se seminariet uppdelat i programpunkterna här...

Se hela seminariet i efterhand här... 

 

Upplevelseskogen 

Det ingår i vårt uppdrag att arbeta för att binda ihop Filmbyn med centrum. Upplevelseskogen är ett sätt att skapa en plats där alla kan känna sig hemma. Området kommer att vara öppet året runt. Vår förhoppning är att lokalbefolkningen ska känna att det är deras park. Skogsområdet mellan Filmbyn Småland och Centrumkyrkans sommarhem Vallersvik ska utsmyckas med hjälp av kulisser och spännande effekter. Närmast cykelvägen mot sjön Skruven har ett område iordningställs för mindre barns lek med utrustning av naturmaterial.

Upplevelseskogen var Emilkraftens stora landsbygdsutvecklingsprojekt 2018-19. Länsstyrelsen satsade 1,8 miljoner kronor med stöd av EU i projektet som pågår till årsskiftet 2019-2020. Merparten beräknas vara klart redan till sommaren 2019. Läs mer här...

Marknadsföring för Mariannelund
Det blir en upplevelse utöver det vanliga, för både barn och vuxna, att promenera längs slingorna i den här skogen. Tanken är att miljöerna ska inspirera och uppmuntra till lek och aktivitet, och förhoppningsvis också till fotografering och filmskapande. Bilder och filmklipp som publiceras på sociala medier blir värdefull marknadsföring för Mariannelund. 

             

Projekt Filmbyn - det mest omfattande projekt Emilkraften drivit

Projektet avslutades sista juni 2017 och Filmbyn Småland öppnade 17 juni 2017. Verksamheten drivs av Snickerboa Mariannelund AB. Läs mer här...

filmbyn.se | facebook.com/filmbyn | Instagram: #filmbynsmaland (gilla oss gärna!)

 

Förstudie integration 

Emilkraften tog kontakt med Eksjö kommun i slutet av 2018 då vi såg att det fanns ett behov av att se över hur vi jobbar med integrationsfrågorna i den östra kommundelen. Läs mer om processen och dialogen vi hade med invånarna i östra delen av Eksjö kommun. 

 

Inspelningsplatser 

Filmerna om Emil i Lönneberga spelades in i Vimmerby, Rumskulla, Katthult(Gibberyd) och i Mariannelund med omnejd på 1970-talet. Detta skapade en stor stolthet hos Mariannelundsborna och vi kände att vi har en historia som vi ville berätta. Med bakgrund av detta så sökte vi medel för att sätta upp 13 olika skyltar vid inspelningsplatserna för Emilfilmerna och filmerna om Barnen i Bullerbyn som också spelades in i grannskapet. Skyltarna innehåller förutom text och bild QR-koder med olika filmer där statister, skådespelare och ortsbor berättar sin alldeles egen historia från inspelningarna. Läs mer...

 

Emilleden 

Emilleden skapades i ett Leaderprojekt för att knytasamman entreprenörer i Mariannelund och Lönneberga.Boende, mat och upplevelser utmed ledenkunde därmed gemensamt marknadsföras.2021 restaurerades och återinvigdes leden. Läs mer...

         

Lokala utvecklingsplaner i Eksjö kommun

Syftet med projektet var att varje samhälle i Eksjö kommunskulle erbjudas hjälp i processen att ta fram egnalokala utvecklingsplaner därför vände vi oss iförsta hand till samhällsföreningarna i kommunen,men inbjudan gick ut till alla intresseradeav den egna ortens utveckling. Läs mer här...

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår