Bakgrund
Utredning från Högskolan
Sommaren 1997 gör två ekonomistudenter i Jönköping en omfattande utredning om vilka utvecklingsmöjligheter företagen på landsbygden i Jönköpings län har. De koncentrerar sig på fem mindre orter, en av dem är just Mariannelund, en bygd med stora kvaliteter, men som kan och bör utvecklas.
Mariannelundsviljan
1998 genomför ortens Intresseråd ett stort och unikt mobiliseringsarbete, Mariannelundsviljan. 1100 personer, dvs nästan alla invånare över 15 år träffas i över 100 idékläckargrupper för att diskutera ämnet framtid. Resultatet blir hela 1400 viljor och förslag på hur bygden kan utvecklas positivt. Mariannelundsviljan stöddes ekonomiskt av LEADER II Astrid Lindgrens Hembygd.
Emilkraften föds
Samtidigt efterlyser Länsstyrelsen i Jönköpings län ett lämpligt samhälle för att prova och utveckla den modell för landsbygdsutveckling som med stor framgång bedrivits på landsbygden i länet. Man får upp ögonen för Mariannelund och i samverkan mellan Intresserådet, Eksjö kommun, Eksjö 2000 AB och Länsstyrelsen föds så Emilkraften.
Syfte och mål
Målsättningen är att få en positiv utveckling av samhället och att minska utflyttningen. Men också att verka för gränsöverskridande samarbeten samt att stimulera och vidareutveckla näringslivet. I början av 1999 anställs en projektsekreterare och Emilkraftens kontor öppnar.
Aktiviteter år 1
Under första året läggs bl.a. stor vikt vid att skapa företagsnätverk men även på kompetenshöjande insatser såväl för näringslivet som samhällets invånare. En internationell ungdomsvecka arrangeras och Emilkraften
etableras som mötesplats i samhället.
Ekonomisk förening
I december 1999 bildas Emilkraften i Mariannelund ekonomisk förening och blir då den första ekonomiska förening i sitt slag i landet. Huvudmän är ortens företagar-, köpmanna- och samhällsförening samt LRF och kommunen. Här driver lokala krafter utvecklingen! Våren 2000 invigs Mariannelunds service och utvecklingscenter. Ytterligare två personer anställs för att sköta servicen för medborgarna.