Filmbyn Småland(Barnfilmbyn)

Filmbyn Småland, det största projektet som Emilkraften drivit. 

Filminspelningarna om Emil i Lönneberga som ägde rum i Mariannelund med omnejd i början på 1970- talet skapade en stor stolthet hos ortsborna och har blivit en viktig del av vår kultur och historia. Ortsbor var statister i filmerna, filmteamet bodde i samhället och rörde sig fritt, spelade fotboll med invånarna, barnen lekte med Emil o Ida.

Det var många turister som kom till Emilkraftens turistbyrå och undrade var man kunde se doktorns mottagning och den fanns inte. 2009 blev vi kontaktade av en person som heter Anna Mellergård som hade en idé om att skapa ett museum om inspelningarna av Emil i Lönneberga, vilket vår styrelse tyckte var en spännande idé. Det resulterade i att vi sökte projektmedel 2010 och det blev starten på en lång resa…

Leader mycket viktiga för oss på landsbygdeb, Emilkraften och Filmbyn hade troligen inte existerat utan Leaders stöd. Vi jobbade med förankringsarbete hos finansiärer, politiker, Astrids familj m.fl och vi fick mycket postiv respons med ryggdunkningar men när det kom till diskussioner om framtida investeringar och stötting backade politikerna lite. Det var många utmaningar men vi stretade på som Emil gjorde när han skulle med Alfred till doktorn i snöstormen.

Den 12 oktober 2012 blev dagen som jag aldrig kommer att glömma. Då ägde regiondagarna i Jönköping rum och jag var dubbelbokad och pratade med vår projektledare om jag skulle boka om mitt andra engagemang men hon sa att det brukar vara väldigt stelt och lite tråkigt på de de är tillställningarna, men istället blev det ett ”HALLELUJA MOMENT”

En av talarna var Allan Larsson, jag tror att ni som är 55+ vet att han var finansminister i början på 90-talet. Allan lyssnade på Anna som berättade om Barnfilmbyn(som vi hette då) och efter halva hennes presentation kände Allan att det här är världens bästa projekt och här vill jag vara med och bidra! Han tog upp sitt visitkort och skrev en summa pengar på baksidan och fick också rektorn för handelshögskolan att göra samma sak. Nästa gång Allan fick ordet sträckte han upp sin hand med de två visitkorten som var de första två investeringarna i det kommande bolaget och utmanande de övriga i publiken att göra samma sak. Så när det blev lunch hade Allan fått ihop 18 000 kr i ett bolag som inte fanns! Några dagar senare satt kommundirektören i Eksjö kommun och projektledaren på tåget till Stockholm och där tog resan fart på allvar.

Vi bildade året efter Snickerboa Mariannelund AB(svb)

 Anledningen till att det blev svb var att vi ville få en lokal förankring med många aktieägare, svb innebär att man inte betalar ut vinstutdelning till ägarna utan vinsterna ska återinvesteras i verksamheten. En annan stor anledning till svb var att vi inte ville riskera att någon skulle köpa upp bolaget och flytta det till Sthm, Gbg eller annan ort.

Aktieteckning startade våren 2013, Aktieteckning188 aktieägare 472 000 kr. Vi ville ha ett stort lokalt engagemang och det var ca 60% som var lokala ägare. med också nationella intressenter(Björn Ulvaeus, Georg Riedel, Ingvar Carlsson, Pigge Werkelin m.fl)

Dessutom finns det också internationella delägare, någon från Tyskland, Danmark, Italien. Vi den tidpunkten startade vi också upp en tillfällig utställning som vi kallade för Barnfilmbyhuset och den skulle var i drift fram till den nya utställningen skulle kunna byggas.

Världspremiär

Det hände andra roliga saker under projektperioden och 14 november 2013 fick vi möjligheten att få världspremiär på animerade filmen Emil&Ida i Lönneberga. Hårt jobb med SF att få dem att lägga en världspremiär utanför Stockholm, men en bidragande orsak var att vi gjorde ett samarrangemang med Astrid Lindgrens Värld. Journalister, skådespelare, produktionsbolag m.fl bussades från Stockholm till lilla Mariannelund.

Astrid Lindgrens dotter och Astrids barnbarn var på plats, Georg Riedel m.fl och TV4 sände direkt från Mariannelund. Premiären inleddes med mingel i Barnfilmbyhuset och avslutades med filmvisning på Mariannelunds biograf. Efter premiären bussades alla till Astrid Lindgrens Värld där det blev ett Tabberas med besök av familjen Svensson(EMIL o gänget). En anekdot var att vi var tvungna att stänga av halva riksväg 40 vilket var en utmaning att lycks med hos Trafikverket.

Tävlingar

Arkitekttävling utlyses, Tävling utställningsdesign inleds. Till arktitekt utsågs BSV arkitekter som har ritat huset som Filmbyn Småland huserar i och till utställningsdesigner blev Ingmarie Halling utsedd, Hon har skapat Abba museet i Stockholm och nu har hon varit med och designat Aviccimusset i Stockholm som hade premiär i mars 2022.

Slutfasen

28 oktober 2016 sätter vi spaden i marken för bygget

Mars 2017 startar bygget av utställningen

Juni 2017 invigning av Filmbyn Småland

Organisation och finansiering

Snickerboa Mariannelund AB(svb), Filmbyn Småland ideell förening, Skruven Mariannelund Fastighets AB, Emilkraften ekonomisk förening

Totalt har det investerats ca 23 miljoner i fastigheten och ca 17-20 miljoner i utställning, café och i form av verksamhetsbidrag de första fyra åren. Målet var att få in både offentlig och privat finansiering och den privata finansieringen stod Postkodlotteriets Kulturstiftelse som bidrog med 7 miljoner kronor. Fastigheten ägs numera av ett kommunalt fastighetsbolag och hyrs ut till Filmbyn Småland

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår