2023-09-22

Emilkraften Årets utvecklingsgrupp!

Hela Sverige Ska Levas avdelning för Jönköpings län har utsett Emilkraften till ÅRETS UTVECKLINGSGRUPP i Jönköpings län!

Motivering för beslutet:

Emilkraften verkar med stort engagemang i Mariannelundsbygden, skapar och driver utvecklingsprojekt och samlar bygden till årliga event. Emilkraften är spindeln i nätet för bygden och når ut till föreningar, organisationer, kommunens tjänstepersoner och politiker, samverkar med företag på orten och sätter därmed Mariannelund på kartan. Senaste projektet handlar om att få ungdomar delaktiga i ortens utveckling.

Emilkraften blir dessutom nominerade att representera Jönköpings län när Hela Sverige Ska Leva ska utse ÅRETS UTVECKLINGSGRUPP för hela landet.

Emilkraften är en ekonomisk förening som verkat i Mariannelund och den östra delen av Eksjö kommun i över 20 år. Föreningen består av Centrumkyrkan, HMIS, Mariannelunds samhällsförening, Mariannelunds hembygdsförening, Företagarföreningen och Eksjö kommun. Emilkraften har ett väl upparbetat samarbete med kommunens tjänstepersoner och politiker.

Emilkraften samordnar och genomför årliga arrangemang tillsammans med ortens föreningar. Sommartorget med underhållning på torget i Mariannelund under torsdagskvällar sommartid är en välbesökt tillställning. Det årliga eventet Kalas i Upplevelseskogen samlar bygdens föreningsliv för en dag med lokalproducerade varor, underhållning, författarbesök, prisutdelningar och mycket mer. En dag där föreningar och andra organisationer deltar med aktiviteter och visar upp sin verksamhet för allmänheten.  

Emilkraften har drivit åtskilliga projekt genom åren för att utveckla den östra delen av Eksjö kommun och har tillfört genom olika projekt mer än 26 miljoner i olika utvecklingsstöd. Några utvecklingsprojekt som drivits är Emilleden, Upplevelseskogen, Lokala utvecklingsplaner, Medborgardialog med personliga samtal med ca 200 invånare kring inkludering och integration m.m. De flesta projekten presenteras även i Emilkraftens youtubekanal, www.emilkraften.se https://www.youtube.com/@emilkraften898 samt på https://www.facebook.com/emilkraften.mariannelund/ . Det största utvecklingsprojektet är Filmbyn Småland där Emilkraften efter en eldsjäls initiativ sökte stöd för en förstudie och därefter drev projektet fram till bildandet av den ideella föreningen och bolaget som idag driver verksamheten. Filmbyn Småland lockar idag 15 000-18 000 besökare per år, varav över 40% beräknas vara utländska turister. Detta skapar uppmärksamhet för Mariannelund både nationellt och internationellt.

Emilkraften har också skapat Upplevelseskogen vid Filmbyn, en plats alla kan besöka närsomhelst för lek, aktiviteter, grillning mm. ”Emilkraften har över tid haft en betydande roll i utvecklingen av den östra kommundelen och Mariannelund.

”Emilkraften har över tid haft en betydande roll i utvecklingen av den östra kommundelen och Mariannelund.Det är ett unikt sätt att arbeta tillsammans föreningsliv och kommun och det är mycket positivt att detta uppmärksammas genom utmärkelsen av Hela Sverige ska leva, säger Annelie Hägg ordförande i Emilkraftens ekonomiska förening.”

Sedan hösten 2022 pågår ett projekt med målsättning att stärka ambassadörskapet i samhället. En idékväll genomfördes där styrkor och värden som kan ligga till grund för Mariannelunds utveckling framöver identifierades. Ett av de mest tydliga budskapen från idékvällen var att ungdomarna skulle ha en central roll i Mariannelunds utvecklingsresa. Det ledde fram till att Emilkraften nu fortsatt detta spännande projekt och genomfört en idé-workshop med elever på Furulundsskolan för att ta reda på vad ungdomarna tycker är bra och vad de saknar i samhället. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår